Prodej a koupě nemovitosti s následným pronájmem

Hoří termíny, banka nestíhá dodat podklady a nájemce chce už bydlet!

Co teď a jak všechno hladce zvládnout, abychom to vyřešili s úsměvem? 

Pojďte se se mnou podívat, proč bylo čtvrteční odpoledne minulého týdne velmi krásnou tečkou za příběhem prodeje bytu 1+KK na ulici Konradova v městské části Líšeň, a jak jsme zvládli vyřešit návaznost prodeje, koupě a pronájmu i přesto, že na začátku nájmu ještě neměla nová majitelka vlastnické právo k bytu?

Společná fotografie z předání je nejhezčí vzpomínkou a ohlédnutím za celou transakcí.

Jak to celé začalo a co všechno jsme museli řešit? 

Přibližně v polovině dubna jsem získal doporučení na prodej garsonky v Brně. Po úvodní schůzce a zpracování srovnávací tržní analýzy jsme se s majitelkou dohodli na nabídkové ceně za nemovitost a spolupráci. Přípravu před prodejem jsme ale nemohli spustit hned, jelikož během dubna měl byt v nájmu ještě původní nájemce majitelky, který nám byt předal poslední dubnový den. 

První máj, lásky čas… Letos vyšel tento svátek na sobotu, která u mě byla ve znamení přípravy bytu k prodeji. A jak jinak jsem k přípravě mohl v tento den přistupovat, než s láskou. Dělá mi velkou radost, když před prodejem můžu nemovitost připravit k nepoznání od stavu, v jakém mi byla předána. 

Co ta stále zmiňovaná příprava nemovitosti před prodejem vůbec znamená? Co si pod tím představit? Nejlépe vám přípravu před prodejem přiblíží fotogalerie a popis níž…

Previous slide
Next slide

Přípravu tohoto bytu jsem začal vyklízením přebytečných věcí, které zabíraly místo. I pouhé vystěhování několika kusů nábytku vedlo k tomu, že byt působil prostorněji a vzdušněji. Tohle byl však pouze první krok na cestě za dokonalou prezentací. Hned po vystěhování jsem se vrhl na zakrytí všech ploch, které jsme chtěli uchránit před stopami bílého primalexu.

A bylo to tady! Mohli jsme začít malovat. Kompletní výmalba vždy vdechne nemovitosti nový život a jednoznačně podpoří samotný prodej. Po malování už mě čekal jen kompletní úklid bytu, v rámci kterého je potřeba myslet i na mytí oken. 

Na závěr už stačilo jen přivézt doplňky, pověsit záclony a závěsy a byt vypadal jako zbrusu nový. Home Staging už byl tedy jen pomyslnou třešničkou na dortu celé přípravy před prodejem. 

Díky důkladné přípravě už nic nebránilo pořízení fotografií bytu a natočení videoprohlídky. 

Videoprohlídka a fotky z dronu jsou dnes už samozřejmou součástí kvalitní prezentace nemovitosti…

Previous slide
Next slide

Jak probíhal prodej po umístění nabídky na trh si můžete přečíst zde. My se teď ale přeneseme na přelom května a června, kde se to začalo komplikovat…

Nová majitelka chtěla koupí bytu vyřešit primárně své bydlení na stáří. Než ale ale sama půjde do bytu bydlet, chtěla najít vhodného nájemce, kterému by na několik let byt pronajala. 

Rezervační dohodu jsme podepsali 24. května. Vzhledem k tomu, že kupující měla připravenou hotovost, neočekávali jsme jakékoliv prodlevy před podpisem kupní smlouvy. Jediným potřebným dokumentem pro podpis kupní smlouvy bylo vyčíslení hypotéky prodávající, o které jsme žádali ještě před rezervací. Proto jsme začali hned na začátku června hledat nájemce s nástupem od 1. července. 

Přibližně po týdnu hledání jsme našli vhodného nájemce! Bohužel jsme ale stále neměli vyčíslení hypotéky, kvůli kterému jsme nemohli podepsat kupní smlouvu. Čekání na vyčíslení trvalo až do začátku července, kdy měl náš nájemce nastoupit do nájmu. Díky měsíčnímu zdržení ale nemohla kupující uzavřít nájemní smlouvu s nájemcem, jelikož ještě neměla vlastnické práva k bytu. Jediným řešením tedy bylo uzavřít nájemní smlouvu mezi prodávající a nájemcem. 

Jak se nám to podařilo vyřešit, aby nájemce mohl začít v bytě bydlet? 

Díky souhlasu prodávající s nájmem se nám situaci podařilo vyřešit tak, že nájemní smlouvu s nájemcem uzavřela prodávající. Následně po zápisu vlastnického práva ve prospěch kupující jsme nájemní vztah převedli uzavřením smlouvy o postoupení nájmu. Jak to funguje v praxi? Postoupení nájemní smlouvy znamená, že pronajímatel postoupí svá práva třetí osobě. 

Všechno tedy dopadlo dobře. Nájemce se mohl nastěhovat už na začátku července, přičemž nájemné na červenec a část nájemného za srpen obdržela prodávající, která díky tomu získala 12.000 Kč navíc. 

Po uzavření smlouvy o postoupení nájmu je dále potřeba převést jistotu (kauci) a případně poměrně vypořádat platby nájemného. 

Jestliže řešíte podobnou situaci, neváhejte se na mě obrátit, rád vám v této oblasti pomůžu s řešením. 🙂

Previous slide
Next slide
Picture of David Gablas

David Gablas

Vloženo dne 1. 9. 2021

JOIN OUR MAILING LIST AND

Enjoy 10% Off

Your First Order