CENY

NEMOVITOSTÍ

KLESAJÍ

...jaká je dnes situace na trhu?

Aktuálně na trhu s nemovitostmi můžeme pozorovat pokles cen a větší počet nabídek. Začínáme si také všímat v inzerci a v médiích, že ke snižování cen skutečně dochází. U prodeje cihlového bytu 3+1 v Brně-Řečkovicích, který byl ke kompletní rekonstrukci, bychom se ještě koncem minulého roku pohybovali těsně pod hranicí 8.000.000 Kč, k dnešnímu dni se takový byt nabízí za 6.900.000 Kč, tedy rozdíl skoro 16 % na kupní ceně a byt stále není prodaný. Je nutné zmínit, že ceny nemovitostí v posledních letech dramaticky rostly, a že přes současný pokles cen pořád prodáváme za dobré ceny.

Co aktuálně ovliňuje situaci na trhu?

Na trhu s nemovitostmi v posledních měsících došlo k výraznému snížení poptávky, což vede k tomu, že se prodávané nemovitosti nabízejí téměř dvojnásobně dlouhou dobu. Na druhé straně znatelně vzrostl počet nabízených nemovitostí, čím se zvýšil počet konkurenčních nabídek. Dle serveru Sreality.cz se za poslední tři měsíce v Brně inzeruje o 74 % více bytů než v minulém roce a návštěvnost serveru v tomto segmentu je o 41 % nižší. U domů je o 58 % vyšší nabídka a o 53% menší návštěvnost.

Pojďme se společně podívat, jaké faktory ovlivňují situaci na dnešním realitním trhu:

Vysoké úrokové sazby hypotečních úvěrů
  • Průměrná úroková sazba u hypoték dosáhla v srpnu 2022 k 5,8 % p.a..
  • Oproti minulému roku bylo poskytnuto o 78 % méně hypotečních úvěrů.
Ceny materiálů
  • V průměru cena stavebního materiálů od poloviny tohoto roku spíše stagnuje, ale u výrobků ze dřeva a oceli a tepelných izolací se zaznamenává pokles cen.
Cena energií
  • Cena nákladů za užívání nemovitosti nám vzrostla bezmála o jednu třetinu.
  • Pokud byste měli možnost dávat zvýšenou část nákladů např. 2.000 Kč do splátky úvěru na 30 let, při současných úrokových sazbách byste si mohli dovolit vyšší úvěr o přibližně 700.000 Kč. I to má vliv na peněženku a přemýšlení poptávky.
  • Pozitivní bylo tento měsíc zastropování cen energií. To nám však neříká, že se růst cen energií zastavil ale pouze to, že víme kolik budeme platit. V následujícím roce je nutné počítat s opětovným nárůstem cen.
Vysoká inflace
  • V obchodech je prostě draho.
  • Inflace v ČR v srpnu 2022 dosáhla 17,2 %.

Jak se bude trh vyvíjet?

Když se podíváme historicky na 3Q/2008, tedy počátek předchozí krize a koukneme se kdy a jak dlouho trvalo, než se ceny dostaly na původní úroveň, tak se bavíme o roku 2016, tedy celkem 8 let, než začal další růst. Asi nemůžeme predikovat, že by to trvalo stejně dlouho, ale můžeme si říct, že to nebude jen tak a rozhodně ne v roce 2023.

Je běžné, že Vám dnes na inzerci nové nemovitosti zavolají 1-2 zájemci, ze kterých pravděpodobně kupující nebude. V praxi však pozorujeme, že pokud se cena upraví na určitou cenovou hladinu, zájemci, kteří kupují v drtivé většině za účelem vlastního bydlení, na trhu jsou.

Více než kdy jindy je důležité nacenění nemovitostí, které Vám neustále nabízím zde: Srovnávací tržní analýza ZDARMA. Klíčové je dnes důkladně prozkoumat aktuální situaci u právě nabízených srovnatelných nemovitostí v lokalitě. Díky tomu dosáhnete na počátku přesnějšího výstupu, za kolik se Vaše nemovitost prodá.

Snižování cen bude jistě ještě nějakou dobu pokračovat v rámci konkurenčního boje mezi nabídkou a samotným kupujícím na trhu.

Osvěžení by mohla na jaře přinést ČNB, třeba s uvolněním některých regulativních opatření pro poskytování hypotéčních úvěrů, ale to nezapříčiní růst cen k původním číslům.

Pokud budete prodávat levněji a kupovat následné bydlení, budete ho kupovat také levněji.

Pokud o nákupu nemovitostí přemýšlíte jako o dlouhodobém nákupu, historicky je patrné, že se trh dostal za delší dobu ještě nad historická maxima.

V případě, že budete mít jakékoliv dotazy, neváhejte mi zavolat nebo napsat. Poraďte se zdarma a nezávazně...

Výběr podobných příspěvků

Nově v nabídce
PRODEJ PROSTORNÉHO BYTU 1+1 PO REKONSTRUKCI, FRANCOUZSKÁ, BRNO-ZÁBRDOVICE
BYT 1+1 V CIHLOVÉM DOMĚ ulice Francouzská, Brno-Zábrdovice Zrekonstruovaný byt, skvělá dostupnost do...
OTEVŘÍT
you
Je stále ještě vhodná doba na hypotéku? Ano, ale pospěšte si...
Hypotéka vs. pronájem. Co je vlastně lepší? Ano, je to bohužel tak, jak jste již pravděpodobně zaznamenali...
OTEVŘÍT
you
Případová studie - prodej rodinného domu před rekonstrukcí
PŘÍPADOVÁ STUDIE – Prodej rodinného domu ulice Hutařova, Brno-Královo Pole https://www.youtube.com/watch?v=r_1aC-QhKaI&list=PLbkQI3fkTXtJ9BEbyFpxPyhgMToPE-lSq&index=6 Dnes...
OTEVŘÍT

JOIN OUR MAILING LIST AND

Enjoy 10% Off

Your First Order